tr
tr

DİAGNOSTİK NEDİR?

Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde üretilen araçlarda birbirinden farklı sistemler kullanılmaktadır. Araçlar elektronik devre elemanları ve yazılımları ile donatılarak, sistemlerin çalışması ve kontrolü daha da kolaylaştırılmıştır. Araçlarda bulunan bu sistemlerin herhangi bir arızasını anlamak oldukça zor olabilir. Günümüzde araçlarda arızaların tespiti için diagnostik cihazlar kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizler için “Diagnostik nedir“, “Diagnostik cihaz nedir” ve “Diagnostik cihazın hata anında ne yapılmalıdır sorularına cevap vereceğiz.

İlginizi çekebilir: Bilgisayarlı Görü Nedir?

diagnostik ne demek
diagnostik ne demek

Diagnostik Ne Demek?

Almanca kökenli bir kelimedir. Dilimizde kelime olarak ‘‘teşhis etme, tanılama’’ anlamına gelmektedir. Bu kelime günümüzde tıpta ve otomotiv sektöründe sık kullanılan bir kelimedir.

diagnostik cihaz nedir
diagnostik cihaz nedir

Diagnostik Cihaz Nedir?

Bu cihazlar, araçların arıza tespitini kolay hale getiren elektronik sistemlerdir. Yeni nesil araçların tümünde kullanılabilmektedir. 

Araçlarda sensörleri ve anlık verileri kontrol eden bir bir beyin mevcut. Elektrik Kontrol Ünitesi (EKÜ), aracın tüm verilerini kontrol edip işleyen; yakıt, hava, egzoz gazı içeriğinden silcek motorunun çalışmasına kadar tüm parametreleri kontrol edip yönlendiren bir sistemdir.

Diagnostik cihazlar, EKÜ ile haberleşerek araçların her türlü aksam ve parçaları hakkında bilgi alan, EKÜ’ya kaydedilen arızaları okuyan, hata kodlarını silen, kodlama yapar. Bununla birlikte yeni parçaları araca tanıtan ve bunların yanında birçok işlemi de gerçekleştiren cihazlardır.

Diagnostik cihazlar ile şunlar yapılabilir:

Klima sisteminde hata kodu okuma-silme ve parametreleri görme

Motor elektroniğinde hata kodu okuma-silme, parametreleri görme ve adaptasyon sağlayarak gerekli kodlama yapma

ABS-Traksiyon Kontrol-ESP, hata kodu okuma-silme ve parametreleri görme

Bunların dışında; direksiyon, alarm sistemi, far ayarları, elektronik el freni, akü kontrol ve dizel yakıt yönetimi gibi pek çok sistem üzerinde gerekli hata kodlarını okuma-silme, aktivasyon ve adaptasyon işlemleri mevcuttur.

Diagnostik cihaz nedir sorusunun altında diagnostik cihazların çalışma prensibinin cevabı da yer alır.

Hata bilgileri hafızada 2’li sayı sistemine (binary sayı sistemi) göre kayıt olur.

Sensörlerden gelen arıza bilgileri, taşıt EKÜ’sundaki hafıza kısmına kayıt olur.

Ayrıca taşıt EKÜ’sunun soketine cihaz giriş ucu takıldıktan sonra ilgili kısım programdan seçilerek hata araştırması yapıldığında, hafızadaki bilgiler cihaz yazılımı sayesinde bilgisayar ekranında görebilirsiniz.

Her taşıt markası için farklı yazılımlar geliştiği için her taşıtın hata kodları farklıdır. Bu şekilde bu cihazların çalışma prensibi genel olarak bu şekildedir.

Diagnostik Cihazın Hata aninda Ne yapilmalidir
Diagnostik Cihazın Hata aninda Ne yapilmalidir

Diagnostik Cihazın Hata Anında Ne Yapılmalıdır?

İyi bir diagnostik cihazı sayesinde arızalar kolayca tespit edilebilmektedir. Araç üzerindeki sistemlerde herhangi bir hata olduğunda araç gösterge panelinde bulunan ikaz lambalarının yanması gerekir.

Böyle bir durum ile karşılaşıldığında ise ilk olarak bakım servisine haber verilerek gerekli işlemler yapılmalıdır. Araç bakım servisine götürüldüğünde diagnostik cihaza bağlanır ve hata ikazı verilen sistemde araştırılır.

Burada herhangi bir yanlışlık olmaması için araca ait; marka, model, üretim yılı, motor tipi gibi temel bilgiler eksiksiz olarak görevli kişiye bildirilmelidir. Görevli kişi de bu bilgileri eksiksiz olarak cihaz yazılım programına girmelidir.

Bu yazımızda sizler için Diagnostik ne demek, Diagnostik cihaz nedir ve diagnostik cihazın hata anında ne yapılmalıdır sorularına cevap verdik.

1 Response

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.