tr
tr

BİLGİSAYARLI GÖRÜ NEDİR?

İnsanın dış dünyayı algılaması, en önemli algılama kanallarından birisi olan görüntülerin algılanması ve analiz ederek anlamlandırılması ile oluşur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insandaki bu yetenek bilgisayarlarda da oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda ‘‘Bilgisayarlı Görü’’ terimi ortaya çıkmıştır. Peki Bilgisayarlı Görü nedir ve uygulama alanları nelerdir? Bu yazımızda sizler için bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Bilgisayarlı Görü (Computer Vision), yapay zeka ve makine öğreniminin bir alt alanı olarak sayılabilen ve genel öğrenme algoritmalarından yararlanabilen çok disiplinli bir alandır. 

Bilgisayarlı görünün ilk çalışmaları 1970 yıllarına dayanmaktadır. Temel amacı ise makinelerin tıpkı insanlar gibi fotoğrafları ve videoları görüp onu anlayabilmesidir. Dijital görüntülerdeki nesneleri algılayıp gruplandırmaya çalışmaktadır. 

Bilgisayarlı görü, görüntü üzerinde işlem gerçekleştirirken; geometri, lineer cebir, olasılık ve fizik gibi birçok alandan yararlanmaktadır. Bu yüzden her çalışma dalı ayrı uzmanlık gerektirmektedir. 

Bilgisayarlı görünün birçok görevi vardır. Bu görevleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Tanıma, ilk olarak tanıma görevi görüntü verilerinin bir nesne veya özellik içerme durumunu belirlemektedir. Tanıma görevinin alt başlıklarında nesne tanıma, tanımlama ve algılama görevleri bulunmaktadır. 

İçeriğe Dayalı Görüntü Alma, farklı türden içerikler bulunduran geniş bir görüntüden ayrımlar yapıp istenilen görüntüleri elde etmeyi sağlar.

Poz tahmini, çekimi yapılan nesnenin çekim yapan kameraya göre konumu veya yönünü tahmin etmede kullanılır.

Hareket Analizi, bu görev üç ayrı başlıktan oluşmaktadır. Egomotion, döndürme ve çevirmeler sonucunda kamera ile üretilen görüntü kümesinden belirlemeler yapılmasıdır. İzleme, görüntüdeki hedef noktaların veya nesnelerin hareketlerinin takip edilmesidir. Optik Akış, görüntüdeki her noktanın görüntü düzlemindeki hareketlerini belirlemede kullanılır.

Yeniden Sahne Kurma, bir sahnenin veya videonun birden çok görüntüsü verilerek sahnenin yeniden yapılandırılmasını ve 3D modelinin hesaplanması sağlanır.

Görüntü Onarımı görevi ise görüntüdeki bulanıklığı ve gürültüleri arındırarak, daha iyi ve estetik olması açısından iyileştirmeleri kapsar.

Bilgisayarlı Görü nedir sorusuna cevap verdiğimize göre şimdi Bilgisayarlı Görünün uygulama alanlarına göz atabiliriz.

bilgisayarli goru uygulama alanlari
bilgisayarli goru uygulama alanlari

Bilgisayarlı Görü Uygulama Alanları

Bu görü, biz farketmesek de günlük hayatımızda tahmin edemeyeceğimiz kadar iç içe olan bir alandır. Ayrıca insanların görmesiyle benzerlik yakalayan, ilham alarak yeni yöntemler geliştiren bu alan biyolojiden, yapay zekaya kadar kapsamlıdır. Desen yakalama, optik, nörobiyoloji, sinyal işleme, istatistik ve görüntü işleme gibi birçok farklı alanlarda yakın ilişkisi vardır. Hal böyle olunca bilgisayarlı görünün uygulama alanları oldukça geniştir. Bunlara örnekler verecek olursak:

Güvenlik sistemlerinde, giriş-çıkış denetimi, parmak izi tanıma, yüz tanıma gibi görevler mevcuttur. Kamu kuruluşlarında, emniyet ve askeri kuruluşlarda, cezaevlerinde ve bankalarda güvenlik sistemlerinde sık sık kullanılmaktadır.

Medikal alanında MR ve röntgen sonuçlarını tarayıp kanserli hücreleri tespit eder. Ayrıca göz ve damar rahatsızlığı gibi hastalıkların ortaya çıkmasını önceden tahmin edebilmektedir. 

Bilgisayarlı görünün belki de en popüler kullanım alanı ise otonom araçlardır. Otonom araçlarda şerit algılama asistanı, stereo görüntü kullanarak engel algılama, kızılötesi görüntü gibi pek çok özelliğe sahiptir. Ayrıca algılama uyarı sistemi, radar ve tek lensli kamera sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerde bilgisayarlı görü algoritmaları kullanılarak maksimum verimli otonom sürüşü gerçekleştirilmektedir. Böylece bilgisayarlı görü; haritacılık, pazarlama ve finans gibi alanlarda da sık sık kullanılmaktadır.

Bu yazımızda sizler için Bilgisayarlı Görü nedir ve uygulama alanları nelerdir sorularına cevap verdik. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere bilgisayarlı görü, günlük hayatımızda tahmin ettiğinizden çok daha fazla alanda kullanılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Dinamik Analiz Nedir? Uygulama Alanları

2 Responses

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.