Ancak “Functional Safety”i anlayabilmek için, iki ayrı kavram olan security ve safety kelimeleri arasındaki farkları anlamak gerekir. Safety, tabiatı itibarıyla güvenli olma halini ifade ederken, security ise dış tehlikelere karşı emniyetli hale getirilmiş olmayı kasteder.
Security ve Safety Arasındaki Fark Nedir?
Şöyle düşünün: Arabanızla yolda giderken, kaza yaptınız. Bu durumda ne yaparsınız? Sizin ve çevredeki araçların güvenliğini sağlamak için emniyet/güvenlik tedbirleri alırsınız. Üzerinize yansıtıcı özelliği olan yelek giyer, diğer araçları uyarmak için aracınızdan 50 metre öteye uyarı levhası koyarsınız ve hemen polisi ararsınız. Bu yaptığınızın karşılığı “Security” dir. Yani size ve yolculuk eden diğer araçlara karşı oluşabilecek tehlikelere (Örnek: Gelen araçlar sizi görmeyebilir ve size çarpabilir.) önlem alıp güvenli hale getirmek kastediliyor. “Safety”de ise aracın kendi tabiatından kaynaklı oluşabilecek çevre için oluşabilecek risklere karşı sistemin kendisini güvenli hale getirmek kastedilir.
Elektrik/Elektronik Cihazlar, Sistemler ve Güvenlik
Bir tüketici olarak yeni bir cihaz satın alırken, bu bir cep telefonu olabilir ya da bir televizyon olabilir, sorunsuz çalışmasını, arızalanmamasını, tehlike yaratabilecek hiçbir riskinin olmamasını bekleriz. Bu beklenti o kadar doğaldır ki herhangi bir arıza ya da risk bizi şoke eder. Samsung’un şu meşhur patlayan telefonu, Galaxy Note 7’yi ele alalım. Telefon beklenmedik bir şekilde aşırı ısınıyor ve yanıyordu. Sonuçta Samsung, 2,5 milyon telefonu geri toplanttı, büyük prestij ve 5.3 milyar dolar kaybetti. Bu model telefonlar uçaklara dahi alınması, tehlikeli olacağı düşüncesiyle yasaklandı. Samsung’un yaptığı açıklamaya göre ise sebep pillerin içerisinde yeterince yalıtım malzemesinin olmamasıymış. Tek bir olay, dünyanın en büyük cep telefonu üreticisini sarsmaya ve tüm şirket kültürünü baştan aşağıya değiştirmesine yetti.
Almanya ve Avrupa’da tüm ürünler, çalışma ekipmanları ve görüntülenmesi gereken sistemler Product Safety Act’a göre üretilmek zorundadır. Buna EU tarafından hazırlanan European Directive 2001/95/EC temel teşkil eder. Her üye ülke kendi diline çevirmiştir. Bu normlara göre son tüketici için üretilmiş her ürün güvenli olmak zorundadır. Bu demektir ki her ürün öyle bir geliştirilmeli ve üretilmeli ki kullanıcıların sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmamalıdır.