Otonom araç ve çok daha fazlası ile birlikte günümüzde teknoloji durmaksızın gelişmektedir. Özellikle Endüstri 4.0 ile bu gelişmeler günlük hayatımızda da yer edinmektedir. Günlük hayatımızda yer edinen bu gelişmelerden biri de otonom araçlardır.
Otonom araçlarla birlikte birçok değişim ve dönüşüm yaşanacağı düşünülmektedir. Bu değişim kimilerine göre faydalı, kimilerine göre ise zararlı sonuçlar doğuracaktır. Günlük hayatımızı da etkileyen bu konu hakkında tartışmalar devam etmektedir. Peki, nedir bu otonom araç? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Yazımızda bu soruların cevaplarını vereceğiz.
Otonom Araç Nedir?
Otonom araçlar, diğer adıyla sürücüsüz araçlar, son teknolojiyle üretilmiş olan yeni nesil araçlar olarak bilinmektedir. Bu araçlar sayesinde mevcut otomobil alışkanlıkları değişmektedir. Bu araçların sahip olduğu sistemler sayesinde çevre ve trafik algılaması yapılarak insana ihtiyaç duymadan yolculuk yapılabilmesi sağlanmaktadır. Çevre ve trafik incelemelerinin yanı sıra hız kontrolünü de otomatik bir şekilde yapan otonom araçlar, akan trafikte herhangi bir problem oluşturmadığı için geleceğin araçları olarak görülmektedir.
Otonom Araçlar ve Daha Fazlası İçin web sitemizi ziyaret edebilirsiniz!
Otonom Araç Seviyeleri Nelerdir?
Uluslararası Otomotiv Mühendisleri Topluluğu (İng. Society of Automotive Engineers) ya da SAE International tarafından, otonom sürüş seviyeleri sınıflandırılmıştır. 6 seviyeden oluşan bu sınıflandırmada aracın yeteneklerinden ziyade, sürücünün dikkati ve müdahaleleri göz önüne alınmıştır. Şimdi bu 6 seviyeyi tek tek inceleyelim.
0.Seviye: (Otonom olmayan sürüş) araçlarda sürüşü etkileyecek herhangi bir otonom özellik bulunmamaktadır. Sürücü aracı tamamen kendisi kullansa dahi acil fren desteği, kör nokta uyarı sistemi, şeritten ayrılma uyarısı gibi özellikler bu seviyede bulunmaktadır.
1.Seviye: (Sürücü Yardımı) araçlarda ilk seviyeye ek olarak sürüşü doğrudan etkileyen frenleme ya da yönlendirme yardımları bu seviyede görülür. Bu araçlar adaptif hız sabitleyici ya da şerit takip sistemi de barındırır.
2.Seviye: (Kısmi Otonom Sürüş) araçlar kendi kendilerine uzun süre hiç destek almadan yol alabilirler fakat bu sürüşler sürücünün gözetimi altında olmalıdır. Bu tip araçlar şerit takip sistemi ve hız sabitleyici bulundurur.
3.Seviye: (Şartlı Otonom Sürüş) itibaren otonom araç tanımı değişmektedir. Sürücü aracın pedallarına ve direksiyonuna dokunmadan yolculuk yapabilir. Sık sık yoğun trafiğe giren araçlar için harika bir özelliktir. Araç kendini kaldırabilir, durabilir ve yönlendirebilir. Ayrıca gerektiğinde sürüşü sürücüye devredebilir.
4.Seviye: Bu seviyenin adı yüksek otonom sürüştür. 4. seviye araçlarda bir önceki seviyenin tüm özellikleri bulunmaktadır. Buna karşın bu kadarla kalmamaktadır. Ancak bu seviyedeki araçlarda pedal ve direksiyon bulunmama ihtimali vardır. Araçta isteğe bağlı sürücü yer alabilmektedir. Bu araçların sıkıntısı ise belirli bir coğrafi sınır içermesidir.
5.Seviye: (Tam Otonom Sürüş) son seviyedir. Sürücünün herhangi bir teması ya da müdahalesi olmadan araç kendi kendine yol alır. Araçlarda pedal ve direksiyon bulunmasına gerek yoktur. 4.Seviyeden farkı ise coğrafi bir sınırlama içermemesidir.
Daha Fazla Teknik Yazı İçin Tıklayınız!
Otonom Araçların Avantajları Nelerdir?
Trafikte tehdit unsurlarını %90 oranında insanlar oluşturur, otonom araçlar ile trafikte insan unsuru kalkacağı için yollardaki güvenlik oranı artacaktır.
Otonom araçlarda sürücü olmayacağı için işçilik maliyeti düşecek bununla birlikte refah seviyesi de artacaktır.
Daha güvenli sürüş ile taşıt sigortası gibi çeşitli harcamalara ihtiyaç azalacaktır. Bu da araç için maliyetin azalmasını sağlayacaktır.
İnsan faktörünün ortadan kalkmasıyla araç davranışı daha rasyonel bir hal alacaktır . Sonuç olarak da trafikteki sıkışıklığı önleyecektir.
Daha Fazla Teknik Yazı İçin Tıklayınız!
Otonom Araçların Dezavantajları Nelerdir?
İşgücü kaybını bir avantaj olarak bahsetmiştik ancak birçok araştırmacı da bunun bir dezavantaj olduğunu söylemektedir. Bunun nedeni ise işlerini kaybeden insanların direniş göstereceğini düşünmeleridir.
Aracın konumu ve diğer yolcu bilgilerinin bir ara yüzü entegre olduğu için ortaya bir gizlilik sorunu çıkmaktadır. Olası hacker ve terörist saldırılarının olması da muhtemeldir.
Bazı çalışmalar otonom araçların trafik sıkışıklığını artacağı söylenmektedir. Buna ek olarak insanların stressiz, konforlu yolculuklar yapmalarından dolayı seyahatlerin ve buna bağlı olarak karbon salınımının arttığı düşünülmektedir.
Otonom araçların etik kuralları hala daha dile getirilmekte ve tartışmalara yol açabilmektedir. Farklı insan sürücüleri araç kullanırken kendilerini korumak ya da başkalarını korumak için hareket edeceğine dair etik kararlar alır fakat otonom araçlarda bu karar mekanizmasının nasıl oluşturulacağı konusunda şüpheler ve endişeler vardır.
Sonuç olarak otonom araçların yaygınlaşması birçok fayda ve zararı beraberinde getirecektir. Tüm bunlara rağmen hükümetler yeni yasalar çıkarmakta, firmalar ise bu teknolojiye yatırım yapmaktadır. Yakın gelecekte otonom araçlar yaygınlık kazanacak ve etrafımızda daha sık görülecektir.
Autonom ekibi olarak bu yazımızda sizler için otonom araçlar hakkında bilgiler verdik. Umuyoruz faydalı bir yazı olmuştur. Otonom araçlar ve daha fazlası için bizi takip etmeye devam edin!
[…] otomobillerin kumandası ve kontrolü için elektronik-bilglsayar sistemleri kullanılır. Motorlu araçlarda […]
[…] İlginizi Çekebilir: OTONOM ARAÇ NEDİR? AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI […]