tr
tr

DİNAMİK ANALİZ NEDİR? DİNAMİK ANALİZ VE STATİK ANALİZİN FARKLARI

Dinamik Analiz ve Statik Analiz gibi pek çok analiz yöntemi günümüzde gelişen teknolojiyle uygulanmaya başlanmıştır. Otomotivden Savunma Sanayisine, İnşaat Endüstrisinden Gemi İnşaa Endüstrisine geniş bir yelpazede kullanılan Dinamik ve Statik Analiz hakkında cevapları bilinmesi gereken bazı sorular vardır. 

dinamik analiz ve statik analiz

Dinamik Analiz Nedir?

Dinamik Analiz; bir programın, verileri gerçek zamanlı olarak çalıştırarak test edilmesi ve değerlendirilmesidir. Dinamik Analizin amacı; kodu çevrim dışı tekrar tekrar incelemek yerine, kod çalışırken kullanılan programdaki hataları bulmaktır. Bunun yanı sıra, Dinamik Analizin amacı sadece hataları bulmakla kalmaz. Dinamik Analiz bulunan hataların düzeltilmesi için güvenli çözüm yolları geliştirir.

Statik Analiz Nedir?

Statik Analiz; çalışma zamanı olmayan bir ortamda gerçekleşir. Statik uygulama güvenlik testi, uygulamaya içten dışa bakan bir analiz sürecidir. Bu analiz işlemi; programı çalıştırmadan, bunun yerine kaynak kodu, bayt kodu ve güvenlik açıklarının işaretleri için uygulama ikili dosyalarını inceleyerek gerçekleşir. 

Statik Analiz sürecinde, uygulama verileri ve kontrol yolları modellenir, ardından güvenlik zayıflıkları açısından analiz edilir. Statik Analiz, işlevsel testten ziyade uygulamanın iç yapısının bir analizidir.

Daha Fazla Teknik Yazı İçin Tıklayınız!

dinamik analiz ve statik analiz

Dinamik Analiz Neden Gereklidir?

Statik Analiz yüklerin durağan olarak ya da yavaş yavaş uygulandığı analiz türüdür. Fakat günlük hayatta yükler yapıya yavaş yavaş uygulanamazlar. Zamana bağlı olarak ya da belirli bir frekans değerine göre değişirler. Bu değişken durumlarda daha doğru kararlar almak için yapıya dinamik Analiz yapılması gerekmektedir. Dinamik Analizlerde yapının ataleti ve sönümlenmesi de önemli rol oynar.

Üreticiler, ürünlerini daha hızlı piyasaya sunmak için büyük baskı altındadır. Bu baskıdan Dinamik Analizin performans sorunlarını, bellek kullanım sorunlarını ve bellek sızıntıları sorunlarını analiz etme hızından faydalanarak kurtulurlar.

Otomotiv sektöründe dişli takımı dinamiklerinin ve tasarım parametrelerinin dişli gürültüsü üzerindeki etkisini incelemek için Dinamik Analiz uygulanması daha avantajlıdır.

Dinamik Analiz yardımıyla yapının ne kadar süre sonra hasara uğrayacağı bulunabilmektedir. Bunun yanı sıra zamana bağlı değişen yüklemeye karşı sistemin verdiği cevabı ve yapının doğal frekansı bulunabilmektedir.

Dinamik Analizin diğer avantajları arasında test ve bakım maliyetinin düşürülmesi, gereksiz program bileşenlerinin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması, test edilen programın diğer programlarla uyumlu olduğundan emin olunması yer alır.

statik analiz

Statik Analiz Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Statik Analiz birçok amaçla geniş bir alanda kullanılmaktadır. Kullanıldığı sektörlere örnekler aşağıdaki gibidir;

  • Ürün imalatı yapan Otomotiv ve Makine Endüstrisi,
  • Ürünlerinin dayanıklılığını test etmek isteyen Uzay ve Havacılık Endüstrisi,
  • Askeri uygulamalar yapan Savunma sanayisi,
  • Kol ve mafsallara gelen yükleri öğrenmek isteyen Robotik Otomasyon Endüstrisi,
  • Malzemelerin dayanıklılığını görmek isteyen İnşaat ve Gemi İnşaa Endüstrisi,
  • Medikal sektörü ve diğer tüm imalat sektörleri, statik analizden faydalanabilmektedir.

Daha Fazla Teknik Yazı İçin Tıklayınız!

dinamik analiz

Dinamik Analiz ve Statik Analizin Farkları Nelerdir?

Uzun yıllardır gelişmekte olmasına rağmen yazılım mühendisliği, günümüzde hala daha hatasız yazılımlardan oldukça uzakta olduğunu göstermektedir. Yüksek güvenlik standartlarına göre geliştirilen yazılımlar bile tüm hataların çözümünü sunamaz. Tüm işlevsel güvenlik standartları, garantili ve hatasız yazılımın elde edilemeyeceğini kabul eder. Yani bu yazılımların amacı hata sayısını en aza indirmek ve hataları zamanında tespit ederek geri dönülemez sonuçların gerçekleşmesi önlemek amaçlıdır. Özellikle güvenlikle ilgili sistemlerde, bazen aynı hatalar bulunsa da her iki analizinde uygulanması gerekmektedir.

Statik Analiz, daha kapsamlı bir analizdir ve yazılım geliştirmenin erken aşamasında hataları tespit etme yeteneğiyle maliyeti daha uygun olabilmektedir. Bu nedenle Statik Analiz, dinamik analizde ortaya çıkmayan hataları da ortaya çıkarabilir.

Dinamik Analiz, Statik Analizin tek başına açığa çıkaramayacağı kadar karmaşık ince bir kusur veya güvenlik açığını ortaya çıkarma konusunda daha iyidir. Öte yandan dinamik analiz, kodun yalnızca gerçekte çalışan kısmındaki hataları bulacaktır.

Yani işletme, kendi durumunun karmaşıklıklarını göz önünde bulundararak bu hususları dikkate almalıdır. Hangi analizin uygulanacağı, zamanı ve şirket kaynakları bu hususlardan bazılarıdır.

Sonuç olarak; işletmeler farklı durumlara göre farklı analizler yaparak çözüme ulaşmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki hiçbir analiz ve yazılım %100 garantili çözüm sunamaz.

Autonom ekibi olarak bu yazımızda sizler için otonom araçlar hakkında bilgiler verdik. Umuyoruz faydalı bir yazı olmuştur. Otonom araçlar ve daha fazlası için bizi takip etmeye devam edin!

3 Responses

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.