Yazılımların hayatımızdaki yeri ve önemi gün geçtikçe artmaktadır. Bu artışla yazılımlara ilişkin çalışmalar hızlanmaktadır. Bu durum yeni yazılım geliştirme süreçleri, yöntemleri, programlama kuralları veya programlama dilleri ve araçları ortaya çıkarmaktadır. Tüm bu gelişmelere rağmen yazılım projelerinde hesaplanan zamanın gerisinde kalma, bütçeyi aşma, düşük kalite, sürekliliği ve güvenilirliği sağlayamama, kullanıcı taleplerin karşılanmasında yetersizlik gibi problemlerle sık sık karşılaşılmaktadır.
Böyle durumlarla karşılaşmamak için yazılım geliştirme nedir, yazılım geliştirme bölümleri ve modelleri nelerdir sorularının yanı sıra yazılım geliştirme süreçlerini ve aşamalarını bu yazımızda ele alacağız.
Daha Fazla Teknik Yazı İçin Tıklayın!
Yazılım Geliştirme Nedir?
Yazılım geliştirme, yazılımın ardışık evreler yoluyla düzenli bir şekilde geliştirilmesi işlemidir. Bu süreç sadece kodun asıl yazarlığı değil, aynı zamanda gereksinimlerin ve hedeflerin hazırlanması, neyin ve nasıl kodlanacağının tasarımı ve geliştirenlerin amaçlarını sağladığının doğrulanmasını da içerir.
Yazılım Geliştirme Bölümleri Nelerdir?
Yazılım geliştirme sürecinin en önemli bölümü ne yapılacağının doğru bilinmesi ve doğru planlanmasıdır. Sonrasında ise yapacağınız şeyi nasıl yapacağınızı doğru belirlemeniz ve bunu doğru kodlamanız önem kazanacaktır. Ayrıca uygulama ne kadar iyi olursa olsun, müşterinin beklentisini karşılayamıyorsa o uygulama başarısızdır.
Yazılım Geliştirme Süreçleri Hakkında Bilgi Almak İçin: http://mechatnom.com.tr
Yazılım Geliştirme Modelleri Nelerdir?
Her gelişim sürecinin kendi içinde yaşadığı süreçler vardır. Yazılım geliştirme sürecinde de bazı kurucu adımlar ve yaygın düzenlemelerden geçer. Bir projenin kalitesi ve bütçesi büyük ölçüde seçilen modele bağlıdır. Günümüzde elliden fazla model bulunmaktadır. Şimdi Yazılım Geliştirme Modellerinden en popüler olanları ele alalım.
Şelale modeli en eski, güvenilir ve basit modeldir. Bu modelde her bir bölüm ardışık olarak yapılır ve her bölümden sonra gerçekleştirilen bölümün sonuçları görüntülenir. Fakat uzun süreli projeler için değildir ve esneklik sağlamamaktadır.
V modeli, doğrulama ve geçerleme (onaylama) modeli anlamına gelir. Şelale modelde görüldüğü gibi her aşama bir sonraki aşama başlamadan biter. Model, ileriye yönelik test yapılmasını sağlar.
Artımlı ve yinelemeli modelde, üretilen her bir yazılım diğerini kapsar ve giderek fazlalaşan adette işlev içerecek şekilde modernleşir.
RAD modeli, hızlı uygulama geliştirme modelidir. Planlama ve ihtiyaçlar başlangıçta seçilir. Proje küçük parçalara ayrılarak kodlanır ve prototipte birleştirildikten sonra teslime hazır hale getirilir.
Spiral model, yoğun müşteri katılımının görüldüğü ve çok kapsamlı risk değerlendirmesine odaklanan bir modeldir. Yineleme ve şelale modelinin bir karışımı diyebiliriz. Bu gelişim sürecinde sürekli işlevsellik eklendiği için spiraldir.
Bunların dışında Çevik, Büyük Patlama (Big-Bang), Kodlama ve Düzeltme ve Prototip Modeli popüler modeller arasından sayabiliriz.
Yazılım Geliştirme Süreçleri ve Aşamaları Nelerdir?
Herhangi bir yazılım gelişme sadece kodlardan oluşmamaktadır. Kodlama aşamasına gelene kadar birçok süreç geçer. Bu süreçler firmanın taleplerinin öğrenilmesi ile başlayıp kullanıcın kullanımı ve bakımına kadar birçok aşamayı barındırır. Yazılım talepleri ile alakalı gelişmeler sürekli olarak değişmektedir. Bu nedenle, söz konusu aşamalar devamlı bir döngü halindedir. Bu döngünün bazı temel adımları şöyledir;
Planlama, yazılım yaşam döngüsünün ilk aşamasıdır. Projeye başlanmadan önce kullanıcı talepleri dikkate alarak proje ihtiyaçları belirlenir ve proje süreci boyunca izlenecek yöntemler, maliyetler, personel iş bölümü ve proje adımlarının sürece dağıtılması gibi unsurlar değerlendirilir.
Analiz, sistem ihtiyaç ve işlevlerinin ayrıntılı bir şekilde çıkarıldığı aşamadır. Geliştirilecek olan yazılım ürününden tam olarak ne istendiği ölçümlenir.
Belirlenen istekler çerçevesinde yazılım sisteminin temel yapısı oluşur. Mantıksal tasarımda önerilen sistemin yapısı anlatılırken fiziksel tasarım da yazılımı içeren bileşenler ve ayrıntılar anlatılır.
Gerçekleştirme aşamasında kodlama, test etme ve kurulum işlemleri gerçekleşir. Kodlama bölümünde oluşan yazılım ürünün programlaması gerçekleşir. Programlama için basit, okunabilir ve bakımı kolay teknikler kullanılmaktadır. Test etme bölümünde size ürünün önceden belirlenen ihtiyaçları karşılama durumu ve doğru çıktı üretme durumuna dair testler sonucu sistemdeki açıklar kapatılır.
Teslim ve bakım aşamasında tüm test aşamalarını tamamlayan ürünler müşteriye iletilir. Ürün kullanılmaya başlandıktan sonra bakım aşaması da başlar. Ürün kullanıldıktan sonra yazılımın desteklenip desteklenmemesine bağlı olarak hatalar giderilir ya da yeni eklentiler eklenir.
Bunlara ek olarak destekleyici aşamalar; talep, proje, kalite ve yapılandırma yönetimi, yazılım sunumu, dokümantasyon ve ayrık yapılandırma bu döngü de rol almaktadır.
Sonuç olarak bu yazımızda yazılım geliştirme, yazılım geliştirme modelleri, yazılım geliştirme süreçleri ve aşamaları hakkında bilgi verip, bilmeniz gerekenlerden bahsettik.
[…] İlginizi Çekebilir: Yazılım Geliştirme Süreçleri Hakkında Her Şey! […]
[…] İlginizi Çekebilir: Yazılım Geliştirme Süreçleri Hakkında Her Şey! […]