Teknolojinin ilerlemesi ile ulaşım alanında da yeniliklere gidilmiştir. Kazalara neden olan anlık dalgınlık ve dikkatsizliklerin önüne geçmek için geliştirilen teknolojilerden biri de adaptif hız sabitleyicidir. Yoğun trafikte ve uzun yollarda iyi bir yolculuk için dikkat gerekir. Ayrıca trafikte öndeki araçla mesafeyi korumak çok önemlidir. Adaptif hız sabitleyici, bilgisayar desteğiyle donatılmış akıllı sistemler yardımıyla mesafeyi korumada ve belirli bir hızla ilerlemede sürücüye konforlu bir sürüş deneyimi sağlar.Yazımızda Adaptif Hız Sabitleyici (ACC)konusunda merak edilen soruları Autonom ekibi olarak paylaşacağız.
Adaptif Hız Sabitleyici (ACC) Nedir?
ACC, otonom sürüş yapan bir aracın belli bir hızda gitmesini ve öndeki araç ile takip mesafesini korumasını sağlar. Takip mesafesi azaldığında araç, belirlenen maksimum hızı azaltır. Takip mesafesi eski haline geldiğinde geri hızını artırarak ayarlanan hızda yola devam eder. Özellikle otoyol gibi trafiğin yoğun olmadığı ve uzun yolculuklarda sürücüye konfor sağlar.
Adaptif Hız Sabitleyici Nasıl Kullanılır?
Adaptif hız sabitleyici (ACC), aracın önünde bulunan bir radar sensörünün trafiği izlemesi ile çalışır. Sürücü takip mesafesini ve hızını ayarlar. Öndeki aracın hızını azaltması veya şerit değiştirme gibi durumlarda araç, hızını hafifçe azaltır ve önü açılınca ayarlanmış olan hızına geri çıkar. Aracın uzun süre beklemesi durumunda sürücünün gaz pedalına kısa bir süre basmasıyla ACC devreye girer. Böylece yoğun trafikte dahi konforlu bir sürüş sağlar.
İlginizi çekebilir: Adas Sistemi Nedir? Adas Fonksiyonları Nelerdir?
Adaptif Hız Sabitleyicinin Avantajları Nelerdir?
Yorucu bir günün ardından yoğun trafikte veya saatler süren yolculukta sürücünün dikkatinin dağılması an meselesidir. Anlık dalgınlıklarla kaza kaçınılmaz olur. Bu gibi durumlarda diğer araçlarla olan mesafeyi koruyarak sürücünün ve çevredekilerin güvenliğini sağlaması ACC sisteminin en büyük avantajlarından biridir. Bunun yanı sıra %10’a kadar düşük yakıt tüketimi ve sürücü konforu da adaptif hız sabitleyicinin avantajları arasındadır.
Adaptif Hız Sabitleyici Çeşitleri
Kullanımda birbirinden farklı amaçlarla kullanılan bir çok adaptif hız sabitleyici bulunmaktadır. Aşağıda çeşitli amaçlara göre kullanulan adaptif hız sabitleyicilere ulaşabilirsiniz.
- Lazer Tabanlı Sistemler
Büyük bir kutunun araç ızgarasına yerleştirilmesiyle uygulanan bir sistemdir. Lazer teknolojisi kullanılarak araç uzaklığını tespit eder. Yağışlı ve olumsuz havalarda kullanım performansı düşüktür.
- LİDAR Sistemi
Lidar, ışık tespiti ve uzaklık tayini anlamanına gelmedktedir. Bu teknoloji ile lazer ışınları nesnelerin veya gönderilen yüzeyin arasındaki uzaklığı ışık hızında algılayarak ölçer.
- Radar Tabanlı Sistemler
Bu sistem aracın çevresindeki plastik bantlar üzerine yerleştirilir. Uzaklık tespitini radar sensörü ile yapar.
- Binoküler Bilgisayar Görme Sistemleri
Aracın dikiz aynasına yerleştirilen küçük kameralarla çalışır.
- Tahmine Dayalı Sistemler
Tahmin sistemleri, yakındaki araçların hareketlerini tahmin etmek için duyusal verileri kullanan bir ACC çeşididir. Başka bir araca yaklaşıldığında sistem devreye girerek aracı yavaşlatır.
Dikkatinizi Çekebilir: Otonom Araç Nedir? Faydaları Nelerdir?
Adaptive Cruise Control(ACC) Hangi Araçlarda Var?
Teknolojik gelişmelerle birlikte adaptif hız sabitleyici sistemi birçok araçta bulunmaktadır. Mevcut araçta ACC sisteminin bulunmaması durumunda ise istenildiği durumda kurulabilmektedir. Opel, Renault, Hyundai, Toyota, Ford, Nissan, Citroen, Peugeot, BMW, Audi gibi araçlarda ve Fiat Doblo, Ford Tourneo Connect, VW Caddy gibi ticari araçların yanında aşağıdaki araçlarda da ACC sistemi bulunmaktadır.
ACC sistemine sahip en güncel araçlar şunlardır:
- 2020 BMW 3 Serisi
Bu yeni modelde kamera sensörü trafik işaretlerini algılayarak hızını ayarlayabilmektedir.
- 2020 Volvo S60
Bu araç “Pilot Assist” özelliğine sahiptir. Yakın araçlarda mesafeyi korur. Ayrıca dur-kalk gibi durumlarda otomatik frenleme veya hızlanma ile birlikte direksiyon desteği sağlamaktadır.
- 2020 Hyundai Sonata
Hyundai Sonata, dur-kalk özelliği ve hız sabitleyici özelliklere yardımcı olarak birçok kamera, radar sensörü ve ultrasonik sensör özelliklerini içerir.
İlginizi Çekebilir: EKÜ NE DEMEK? EKÜ YAZILIMI GÖREVLERİ
Bu yazımızda Autonom ekibi olarak Adaptif Hız Sabitleyici ve hakkında merak edilenleri yanıtladık. ACC hakkında daha fazla bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçin!
[…] Dikkatinizi çekebilir: Adaptif Hız Sabitleyici (ACC) Nedir? Nasıl Kullanılır? […]
[…] Kontrol Sistemi İşlevi: Ön taraftaki aracın aralığını dikkate alarak hız sabitleyicinin hızını […]