Günümüzde teknolojinin gelişmesi pek çok sektörde değişimlere yol açmıştır. Otomotiv sektörüne baktığımızda, gelişen teknolojinin etkisiyle üretilen araçlarda birbirinden oldukça farklı sistemler kullanıldığı görülmektedir. Araçlarda bulunan sistemlerin bu denli çok olması ise bazı sorunları beraberinde getirmiştir. Bu sorunların belki de en büyüğü, herhangi bir arıza anında aracın hangi sisteminde bir problem olduğunu anlamaktır diyebiliriz. Ancak günümüzde arıza tespiti için diagnostik cihazlar kullanılmaktadır.
Bu yazımızda diagnostik nedir, testi nedir, oto diagnostik cihazlar nelerdir sorularını cevaplayıp; diagnostik eğitimi hakkında bilgi vereceğiz.
Diagnostik Nedir?
Dilimize Almanca’dan geçmiş bir sözcüktür. Kelime anlamına baktığımızda ise ‘‘teşhis etme, tanılama’’ anlamına gelmektedir. Günümüzde tıpta ve otomotiv sektöründe sık sık kullanıldığını görmekteyiz.
İlginizi Çekebilir: CAD (COMPUTER AİDED DESİGN) NEDİR?
Diagnostik Test Nedir?
Bu test, diagnostik test cihazları ile yapılır.Bu test ile yapılabilecek işlemleri sıralayacak olursak (sıralayacağımız sistemlerin tümünde hata kodu okuma-silme ve parametreleri görme işlemi yapılabilmektedir); Motor Elektroniği, Klima Sistemi, Hidrolik ve Elektrikli Direksiyon, ABS/Traksiyon Kontrol/ESP, Gövde Bilgisayarı, Konfor Bilgisayarı, Alarm Sistemi, Far ayarları, Elektronik El Freni, Dış Aydınlatmalar, Akü Kontrol DTC ve Dizel Yakıt Yönetimi DTC gibi işlemleri sıralayabiliriz.
Oto Diagnostik Cihazlar Nelerdir?
Bu cihazlar, araçlarda arıza tespitini kolaylaştıran elektronik sistemdir. Elektronik Kontrol Ünitesine (EKÜ) bağlanarak kullanıldıkları için yeni nesil araçların tümünde kullanılabilmektedir.
Bu oto cihazlar, EKÜ ile haberleşerek araçların her türlü aksam ve parçaları hakkında bilgi alan, EKÜ’ya kaydedilen arızaları okuyan, hata kodlarını silen, kodlama yapan niteliklere sahiptirler. Ayrıca yeni parçaları araca tanıtan ve bunların yanında birçok işlemi de yapan cihazlardır.
Aracınızın gösterge panelinde motor arızası lambası yandığında ya da ABS lambasının yandığını fark ettiğinizde bu testi için bir oto servise gitmeniz gerekmektedir. Aracınızın gösterge panelinde herhangi bir lambanın yanmasını beklemeden yılda bir kez bu testi yaptırmanız uzun vadede sizin için avantajlı olacaktır.
Bu cihaz ile yapılan test sonrasında herhangi bir arıza tespit ederlerse okunan hata kodu ile ilgili sistemdeki arıza da görülür. Onarıldıktan sonra ise cihaz tekrar araca bağlanır ve arıza kodu EKÜ’dan silinir. Sistem yenilendiğinde arıza kodu tekrarlanmıyorsa onarım başarıyla tamamlanmıştır. Ayrıca çok nadir de olsa doğru çalışan sistemler için EKÜ’da hata kaydı oluşabilmektedir. Bu tür durumlara karşı onarıma başlanmadan önce arıza kodu silinerek tekrar edip etmeyeceği varsayılır.
Diagnostik Eğitimi
Günümüzde araç sistemlerin %70’ini elektronik oluşturmaktadır. Geri kalan %30’u ise mekanik birleşenlerdir. Autonom bunun farkında olduğu için eğitimler vermektedir.
Autonom’un bu eğitimi, On-Board (Araç İçi) ve Off-Board (Araç Dışı) arasındaki kilit farklı öğretmeye ve deneyimlemenizi amaçlar. Eğitimin içeriği ise şu şekildedir;
- Diagnostik’in genel görünümü
- Standart tanımlar
- Off-Board ile On-Board diagnostiğini karşılaştırır
- Bu test için ileşitim protokolü: UDS
- Ağ iletişim protokolleri: CAN, Flexray
- Diagnostik servislerin geliştirilmesi
- ODX’in avantajları
- Bir ya da birden fazla EKÜ’nün gelişmesi
- Diagnostik testi
- Çeşitli örnekler
- AUTOSAR ve Buna özgü stadart yazılım paketleri
- On-Board diagnostik sertifikasyon ve dokümantasyonu
Autonom’un Diagnostik Eğitimlerinin içeriği kapsamlıdır. Siz de daha fazla bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazımızda sizler için diagnostik nedir, testi nedir, oto diagnostik cihazlar nelerdir sorularına cevap vererek; diagnostik eğitimleri hakkında bilgi verdik.
Ben arac diagnostigini ogrenmek istiyorum
Merhabalar; güncel bilgiler için sitemizi, yapılacak dersler ve sunumları kaçırmamak için Instagram sayfamızı takipte kalın. İyi günler dilerim.