tr
tr

SÜRÜŞ SİSTEMLERİ NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Günümüzde gelişen teknoloji hemen hemen her alanda bizlere çeşitli yenilikler sunmaktadır. Bazılarımız için bu yeniliklerin en çok hissedildiği alan otomotiv sektöründedir. Özellikle işi gereği sürekli seyahat edenler bu değişimleri daha da derinden hissedebilmektedir. Her gün hayatımıza yeni bir özellik katan otomotiv sektöründe, sürüş sistemleri hakkında çok soru mevcut.

Bu yazımızda sizler için sürüş sistemleri ile ilgili merak edilen birkaç soruya cevap vereceğiz.

sürüs sistemi nedir

Sürüş Sistemleri Nedir?

Sürüş sistemlerinin yakın gelecekte sürüş görevini tamamen otomobillere bırakacağı beklenmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sürüş sistemlerinde yaşanacak gelişmeler, aktif sürücü katılım ihtiyacı gittikçe azaltacağı düşünülmekte.

Sürüş sistemleri, olası kazaların oranını düşüren ve yakın gelecekte tamamen sürücüsüz (otonom) araçlar kullanmamızı sağlayacak.

sürüs sistemleri faydalari

Sürüş Sistemlerinin Araçlar İçin Faydaları Nelerdir?

Otomotiv firmaları son birkaç yıldır bizlere sürücüsüz araçlarla ilgili teknolojilerini ve ilerlemelerini servis ediyorlar. Peki bu servis edilen özellikler araçlarımızın üzerinde nasıl etkilere sahip? Sürüş sistemlerinin araçlar için faydalarından bazıları:

Yokuşta kalkış yardımı aslında deneyimli sürücüler için bir problem değildir. Yeterince deneyimli olmayan sürücüler yokuşlarda oldukça zorlanabilmekteler. Bu zorlanmalar da araca olumsuz yönde yansımaktadır. Yani yeterli deneyime sahip olmayan sürücülerin araçları için yokuşta kalkış yardımı oldukça avantajlıdır.

Acil durum fren yardımı oldukça faydalıdır. Hem insan sağlığını hem de aracın yüksek maliyetli kazalardan kaçınmasını sağlar.

Direksiyon ve şerit yönlendirme yardımı, uzun yolcukluklarda sürücülerin en büyük destekçilerinden biridir. Sürücünün olası bir uyku haline girme durumuna önlem olarak kullanılabilen bu sistem olası kazaları önleyerek hem insan sağlığını hem de aracınızını korur.

Cruise control sistemi, hız kontrolü olarak da bilinir ve genellikle mesafe kontrolü ile birlikte sunulur. Özellikle uzun yolculuklarda otomobilin hızını hesaplar, araç hızını otomatik olarak değiştirir böylece olası kazalar önlenir.

Mesafe kontrolü sayesinde sürekli pedallara basmanız gerekmeyecek ve yakıt tasarrufunun yanında aracınızın sürekli farklı işlemler yapmasını önleyerek parça ömrünü uzatabilirsiniz.

Bu saydıklarımız dışında şerit değiştirme uyarısı ve yardımı, park asistanı gibi çeşitli özellikler de sizi ve aracınızı koruma konusunda oldukça faydalı sürüş sistemleridir.

Sürüş Sistemi Çeşitleri Nelerdir?

Sürücünün isteğine göre günümüz araçlarında çeşitli sürüş sistemleri bulunmaktadır. Şimdi sizler için bu sürüş sistemlerinden 4 tanesini ele alacağız.

Comfort, araç çalıştırıldığında normalde bu modundadır ve Başlat/Durdur işlevi etkindir. Bu ayarlar aracın konforlu bir his vermesi, akıcı olmasına anlamına gelir. Bu sürüş modu, karbondioksit emisyonları için sertifikasyon modudur.

Eco, aracı daha fazla enerji tasarrufu ve çevre dostu sürüş için uyarlanmasıdır. Rüzgar direncini azaltmak için araç yüksekliğini azaltmalı ve klima ayarları yap gibi ayarlar yapmalısınız.

Off Road, zor araziler ve bozuk yollarda sürerken aracın çekişini maksimum düzeye çıkarır. Aracın yüksekliği artar ve sadece belirli bir hız değerinin altında bu mod çalışır eğer bu hız değeri aşılırsa, mod kapatılmalıdır.

Dynamıc, daha aktif sürüş için aracın daha sportif bir his vermesini sağlar. Direksiyon tepkisi daha hızlıdır, amortisman daha serttir ve benzer çeşitli ayarlar mevcuttur.

Yazımızda sizler için sürüş sistemleri nedir, sürüş sistemlerinin araçlar için faydaları nelerdir ve sürüş sistemleri çeşitleri nelerdir sorularının cevaplarını verdik. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere sürüş sistemleri araçlarımız için neredeyse vazgeçilmedir. Sadece araçlar için değil insan sağlığını korumak amacıyla da otomotiv liderleri sürekli olarak çalışma halindedir.

İlginizi Çekebilir: Yazılım Geliştirme Süreçleri Hakkında Her Şey!

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.